Men mumma vad god saften blev.
Och den var ju hor lätt som helst att göra!
Lägger ut recceptet här:
Rabarber & vinbärssaft
0,7 kg rabarber, 0,3 kg vinbär
1.5 liter vatten
4.5 dl strösocker
1 st citron, saften
Jag hade även i ca 1 msk vanilinsocker också!
1. Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.
2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.
Vickes vilda
Röd vinbärssaft med mild vanilj
2 liter (ca 1 kg) röda vinbär
8 dl vatten
6 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm natriumbensoat
Gör såhär;
Bären behöver inte repas, men skölj dem ordentligt. (Se till att få bort eventuella djur, sand, gräs osv)
Lägg bären i en gryta och häll över vattnet. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör om ett par gånger.
Häll upp bärmassan/saften i en silduk och låt självrinna i ca 30 minuter. Pressa inte ut saften, då blir den lätt grumlig.
Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och rör tills allt blandats. Sjud saften i ca 10 minuter, skumma noga.
Ta upp ca 1 dl av saften och rör i vaniljsocker samt natriumbensoat. Rör sedan ner det i resten av saften.
Häll upp i rena flaskor (fyll så mycket som möjligt) och stäng locket/korken på en gång. Förvara svalt/kylt eller frys.
Röd vinbärssaft med mild vanilj
2 liter (ca 1 kg) röda vinbär
8 dl vatten
6 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm natriumbensoat
Gör såhär;
Bären behöver inte repas, men skölj dem ordentligt. (Se till att få bort eventuella djur, sand, gräs osv)
Lägg bären i en gryta och häll över vattnet. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör om ett par gånger.
Häll upp bärmassan/saften i en silduk och låt självrinna i ca 30 minuter. Pressa inte ut saften, då blir den lätt grumlig.
Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och rör tills allt blandats. Sjud saften i ca 10 minuter, skumma noga.
Ta upp ca 1 dl av saften och rör i vaniljsocker samt natriumbensoat. Rör sedan ner det i resten av saften.
Häll upp i rena flaskor (fyll så mycket som möjligt) och stäng locket/korken på en gång. Förvara svalt/kylt eller frys.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar